Restoratif tedaviler dişin kaybedilen dokusunu yerine koymayı amaçlayan estetik uygulamalardır. Diş yüzeyinde oluşmuş çürük, kırık, aşınma ve renk değişimlerini düzeltmek amacıyla diş dokusuna uyumlu malzemeler kullanılarak dişte yeniden bir bütünlük sağlanır.
Dişe uygulanan dolgu malzemeleri kompozit veya seramik yapıda olabilmektedir. Kompozit dolgular, uygun maliyeti ve başarılı estetik sonuçları sebebiyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Dolgu, hasta koltuktayken ilgili dişe uygun renkte kompozit seçilerek tabakalar halinde yerleştirildikten sonra ışıkla sertleştirilerek uygulanır. İşlem sonrası düzeltmeler ve polisaj ile parlatılarak tek seansta tamamlanır.
Dişteki doku kaybının fazla olduğu durumlarda, dayanıklılığı arttırmak gerektiğinde veya estetik gereksinimler sebebiyle porselen dolgular da yapılabilmektedir. Bunlar inlay, onlay ve endokron olarak tasarlanabilir. Direk kompozit uygulamalara göre oldukça dayanıklı olan bu malzemelerin üretimi; ağızdan dijital tarayıcı ile ölçü alındıktan sonra CAD-CAM sistemlerle laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Dişe hassas bir şekilde yapıştırıldıktan sonra mükemmel estetik ve diş eti uyumu sağlamaktadır.
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.